NIEUWS

December 2023

Artikel Alphens Dagblad

17-10-2023

UITNODIGING

Presentatie GROOT BIJBELS NAMENBOEK


Zaterdag 4 november 13.00 - 15.00 uur

Abdij Koningsoord Oosterbeek - Arnhem

Johannahoeveweg 79 Arnhem


Sprekers: 

Ds. Klaas van der Kamp - Classisdominee

‘Verhalen achter Bijbelse namen’ 

17-10-2023

NIEUWE BOEKEN

   

KLEIN BIJBELS NAMENBOEK - Duidingen en vindplaatsen

NAMEN UIT DE KORAN EN MEER - Duidingen en vindplaatsen


GROOT BIJBELS NAMENBOEK - Duidingen en vindplaatsen 

17-10-2023

VERWACHT VOOJAAR 2024

VIJFDELIGE NAMENENCYCLOPEDIE

Deze encyclopedie die thuishoort in openbare en universiteitsbibliotheken is een naslagwerk voor iedereen die zich wil verdiepen in de oorsprong en duiding van de eigen naam en die van anderen. 

Ruim 125.00 voornamen op meer dan 3000 bladzijden worden geduid. Het geeft u een blik in de rijkdom van onze wereldnamen en laat zien dat onze namenschat werkelijk onuitputtelijk is.

17-10-2023

NIEUW 

STAPPEN NAAR DE VOLWASSENHEID - Tienplusser en meer

Een boek over een van onze belangrijkste taken, ‘Onze kinderen helpen om volwassen te worden’. Een kunst waar we steeds beter in worden. We maken kleine stapjes vooruit, het gaat niet snel maar we worden steeds betere opvoeders.

Dit boek is bedoeld als een praktische hulp bij ons opvoedingswerk van iedere dag.

Artikel AD Alphen dd 12-08-2020

Theo is fanatiek 'namenverzamelaar’ en schrijft boek met vrolijke voornamen: ‘Mensen leven naar hun naam’

Dat een van zijn dochters Joyce heet, is niet toevallig: Woubruggenaar Theo van Remundt vindt ‘vreugdevolle’ namen mooi, zo heeft hij ontdekt in de 40 jaar dat hij onderzoek doet naar voornamen en hun betekenis. In zijn nieuwste boek heeft hij er duizenden gebundeld voor ouders die ook een vrolijke naam aan hun kind willen geven.  


Aïcha, Anna, Kay en Joyce mogen letterlijk weinig op elkaar lijken, de namen hebben wel degelijk een overeenkomst. Ze zijn allemaal opgedoken in de zoektocht van Theo van Remundt voor Namen vol vreugde - ‘s Werelds Vrolijkste Namenboek. ,,Joyce betekent vrolijkheid. Ik besloot voor een nieuw boek te zoeken naar namen die staan voor vreugde, blijdschap, opgewekt, geluk, gezegend, voorspoed en fortuinlijk”, legt hij uit.

115.000 

De Woubruggenaar heeft wat met namen. Het aantal namen met betekenissen die hij in ruim 40 jaar tijd heeft verzameld, is inmiddels de 115.000 voorbij. ,,En die lijst wordt alleen maar langer.”

In het Groene Hart is Joyce een veelgehoorde naam. Joy, letterlijk vreugde, dook hier rond de eeuwwisseling op. ,,Weet je dat Joy vroeger een jongensnaam was?”, zegt Van Remundt. Voor hem is inmiddels duidelijk dat alle namen een eigen leven leiden. 

,,Een naam duiden, daarin zit een stukje vrijheid. De oorspronkelijke betekenis blijft, maar een naam krijgt geregeld een andere lading. Kijk naar Frans, dat komt van Franciscus. Die naam staat niet voor blijdschap, maar voor Fransman. Maar als je een Frans kent die erg vrolijk is, noem je hem al gauw Vrolijke Frans. Wat een naam betekent, hangt dus ook deels van de persoon af.”

Het omgekeerde is volgens Van Remundt ook waar: ,,Soms leven mensen naar hun naam. Als je hun de betekenis van hun naam vertelt, zeggen ze al gauw: Dat klopt inderdaad.”

Bitter

Aan iedere naam zit een positieve kant, weet Van Remundt intussen. Hij noemt als voorbeeld Maria, dat staat voor bittere. ,,Deze naam betekent ook degelijk, goed en betrouwbaar. Voedsel dat bitter was, kon je langer bewaren.”

Van Remundt hoopt dat zijn namenboek een bron van inspiratie is voor (toekomstige) ouders. Dat lag bij zijn eerste namenboek, Een naam voor je kind, een grenzeloze naam, anders. ,,Ik besloot dat te maken toen ik een dienst in de katholieke kerk hier op het dorp bijwoonde, waarin kinderen de eerste communie deden. De pastoor vond het nodig om bij elk kind te vertellen wat zijn naam betekende. Dat vond ik zo klungelig. Ik besloot voor het jaar erop die lijst met betekenissen te maken.”

Maar dat viel tegen. Dat Piet van Petrus komt, was Van Remundt al snel duidelijk, maar veel andere namen bleken ook van Petrus te zijn afgeleid. ,,Ik zocht dus naar een andere motivatie om te starten met een namenboek.” Dat vond Van Remundt in een goed doel: Artsen zonder Grenzen.  Zijn eerste namenboek telde 50.000 voornamen. ,,Veel te dik”, zegt hij nu, ,,ouders waren met 10.000 namen ook al blij geweest.” 

Surprise

Nog steeds gaat de opbrengst van zijn werk naar het goede doel. Hij schreef twee opvoedkundige boeken en werkt nu aan een derde en vierde deel. Ook heeft hij besloten een namenboek te maken met de betekenis geschenk. ,,Het woord geschenk is op zich al prachtig, het staat voor een stukje verwondering. Logisch natuurlijk dat veel kinderen een naam hebben met die betekenis. Soms zelfs letterlijk; in Frankrijk zijn er kinderen die Surprise en Cadeau heten.”

Daarna wil hij zijn pijlen richten op namen die afgeleid zijn van Abdullah. ,,Die komt veel in het Arabisch voor en staat voor dienaar en knecht, letterlijk Dienaar van God. Maar Abdullah heeft nog duizenden andere afgeleide namen. En de naam komt niet alleen voor bij moslims, ook christenen geven hun kinderen namen die Dienaar van God betekenen. Het verschil zit hem in waar je geboren bent.”

Namen vol vreugde - ’s Wereld vrolijkste namenboek is te koop bij boekhandels, op mijnbestseller.nl en bol.com.

www.ikhelpmijnkind.nl