NIEUWS

21-03-2022

NIEUWE BOEKEN 

 Nieuw:  

‘Klein Bijbels namenboek – Duidingen en vindplaatsen’ 
‘Namen uit de Koran en meer – Duidingen en vindplaatsen’ 
 
 
In voorbereiding: 

  • ‘Stappen naar volwassenheid – Tienplusser en meer'

       Verwacht najaar 2022 – Met dit boek is         de vierdelige serie opvoedboeken   
      compleet. 


  • ‘Groot Bijbels Namenboek’ 

       Verwacht 2024 - In dit boek alle     
      Bijbelse persoonsnamen en meer.  

  • Meerdelige namenencyclopedie – ruim 125.000 namen 

09-2021

Artikel Alphens Nieuwsblad 

10-09-2021

NIEUW BOEK            

‘VOORNAMEN – BLOEMEN EN PLANTEN, BOMEN EN STRUIKEN - Tuinen, paradijzen, meren en zeeën


In dit boek vind je namen van wat groeit en bloeit. 

De natuur blijkt een onuitputtelijke inspiratiebron, ook als het om onze voornamen gaat.

De namen die je vindt, zijn namen van bloemen, planten, struiken, bomen, hun vruchten en groeiplaatsen. Denk bij groeiplaatsen aan tuinen, paradijzen, woestijnen, weiden, bergen, heuvels , bermen, kusten, zeeën, rivieren, kanalen, meren, kreken, poelen, plassen en moerassen.

 
Paperback 170 x 240 mm € 26,00

Hardcover 155 x 235 mm € 24,50

 

De hardcover is zoals ook bij de andere boeken allen via deze website te koop


De volledige opbrengst van dit boek is voor Artsen zonder Grenzen. 

Artikel AD Alphen dd 12-08-2020

Theo is fanatiek 'namenverzamelaar’ en schrijft boek met vrolijke voornamen: ‘Mensen leven naar hun naam’

Dat een van zijn dochters Joyce heet, is niet toevallig: Woubruggenaar Theo van Remundt vindt ‘vreugdevolle’ namen mooi, zo heeft hij ontdekt in de 40 jaar dat hij onderzoek doet naar voornamen en hun betekenis. In zijn nieuwste boek heeft hij er duizenden gebundeld voor ouders die ook een vrolijke naam aan hun kind willen geven.  


Aïcha, Anna, Kay en Joyce mogen letterlijk weinig op elkaar lijken, de namen hebben wel degelijk een overeenkomst. Ze zijn allemaal opgedoken in de zoektocht van Theo van Remundt voor Namen vol vreugde - ‘s Werelds Vrolijkste Namenboek. ,,Joyce betekent vrolijkheid. Ik besloot voor een nieuw boek te zoeken naar namen die staan voor vreugde, blijdschap, opgewekt, geluk, gezegend, voorspoed en fortuinlijk”, legt hij uit.

115.000 

De Woubruggenaar heeft wat met namen. Het aantal namen met betekenissen die hij in ruim 40 jaar tijd heeft verzameld, is inmiddels de 115.000 voorbij. ,,En die lijst wordt alleen maar langer.”

In het Groene Hart is Joyce een veelgehoorde naam. Joy, letterlijk vreugde, dook hier rond de eeuwwisseling op. ,,Weet je dat Joy vroeger een jongensnaam was?”, zegt Van Remundt. Voor hem is inmiddels duidelijk dat alle namen een eigen leven leiden. 

,,Een naam duiden, daarin zit een stukje vrijheid. De oorspronkelijke betekenis blijft, maar een naam krijgt geregeld een andere lading. Kijk naar Frans, dat komt van Franciscus. Die naam staat niet voor blijdschap, maar voor Fransman. Maar als je een Frans kent die erg vrolijk is, noem je hem al gauw Vrolijke Frans. Wat een naam betekent, hangt dus ook deels van de persoon af.”

Het omgekeerde is volgens Van Remundt ook waar: ,,Soms leven mensen naar hun naam. Als je hun de betekenis van hun naam vertelt, zeggen ze al gauw: Dat klopt inderdaad.”

Bitter

Aan iedere naam zit een positieve kant, weet Van Remundt intussen. Hij noemt als voorbeeld Maria, dat staat voor bittere. ,,Deze naam betekent ook degelijk, goed en betrouwbaar. Voedsel dat bitter was, kon je langer bewaren.”

Van Remundt hoopt dat zijn namenboek een bron van inspiratie is voor (toekomstige) ouders. Dat lag bij zijn eerste namenboek, Een naam voor je kind, een grenzeloze naam, anders. ,,Ik besloot dat te maken toen ik een dienst in de katholieke kerk hier op het dorp bijwoonde, waarin kinderen de eerste communie deden. De pastoor vond het nodig om bij elk kind te vertellen wat zijn naam betekende. Dat vond ik zo klungelig. Ik besloot voor het jaar erop die lijst met betekenissen te maken.”

Maar dat viel tegen. Dat Piet van Petrus komt, was Van Remundt al snel duidelijk, maar veel andere namen bleken ook van Petrus te zijn afgeleid. ,,Ik zocht dus naar een andere motivatie om te starten met een namenboek.” Dat vond Van Remundt in een goed doel: Artsen zonder Grenzen.  Zijn eerste namenboek telde 50.000 voornamen. ,,Veel te dik”, zegt hij nu, ,,ouders waren met 10.000 namen ook al blij geweest.” 

Surprise

Nog steeds gaat de opbrengst van zijn werk naar het goede doel. Hij schreef twee opvoedkundige boeken en werkt nu aan een derde en vierde deel. Ook heeft hij besloten een namenboek te maken met de betekenis geschenk. ,,Het woord geschenk is op zich al prachtig, het staat voor een stukje verwondering. Logisch natuurlijk dat veel kinderen een naam hebben met die betekenis. Soms zelfs letterlijk; in Frankrijk zijn er kinderen die Surprise en Cadeau heten.”

Daarna wil hij zijn pijlen richten op namen die afgeleid zijn van Abdullah. ,,Die komt veel in het Arabisch voor en staat voor dienaar en knecht, letterlijk Dienaar van God. Maar Abdullah heeft nog duizenden andere afgeleide namen. En de naam komt niet alleen voor bij moslims, ook christenen geven hun kinderen namen die Dienaar van God betekenen. Het verschil zit hem in waar je geboren bent.”

Namen vol vreugde - ’s Wereld vrolijkste namenboek is te koop bij boekhandels, op mijnbestseller.nl en bol.com.

www.ikhelpmijnkind.nl

NIEUW BOEK!!

Namen vol vreugde – ’s Werelds vrolijkste namenboek

Een nieuw boek van Theo van Remundt

De opbrengst van zijn opvoedings- en namenboeken is voor Artsen zonder Grenzen


Dit is een boek vol vrolijke namen. Namen van over de hele wereld. Allemaal namen met in hun duiding woorden als: ‘vrolijk, blij, opgewekt, gelukkig, gezegend, voorspoed, welvaart en fortuinlijk. Kortom allemaal namen die je blij maken.


Een kind een mooie naam geven is niet altijd eenvoudig. De naam die we een kind geven is een van de eerste cadeaus. Een cadeau dat langer dan een leven meegaat. Niet verwonderlijk dat ouders hieraan veel zorg en tijd besteden. Onze wereld verandert snel. We verplaatsen ons vaker en sneller dan ooit tevoren. We worden geïnformeerd over onze regio, maar ook over regio’s elders op de wereld. Deze en andere ontwikkelingen zorgen ervoor dat de uitwisseling van voornamen een enorme vlucht heeft genomen.

In dit boek tref je namen van over de hele wereld. Specifieke bindingen met streek, godsdienst, traditie en taal bestaan nog steeds, maar zijn in een aantal situaties minder sterk geworden. Allerlei ontwikkelingen zorgen ervoor dat het namenaanbod enorm is vergroot. De namen in dit boek behoren tot de namengroep die we de groep van vrolijke namen kunnen noemen. Alle namen hebben vrolijk makende woorden in hun duiding. Veel namen zijn honderden, ja zelfs duizenden jaren oud. Een naam geven, is een wens uitspreken. Met de keus van namen uit dit boek, wens je jouw kind ‘Vreugde en Geluk’.


Namen vol vreugde – ’s Wereld vrolijkste namenboek telt 227 pagina’s

ISBN: 9789403601625 Prijs: € 20,00 Te koop via www.mijnbestseller.nl, boekhandels en bol.com et cetera

Boeklezing opvoedboeken

Ivm het Corona virus is de boeklezing gepland 27 maart GEANNULEERD tot nader order. Je hoort zsm wanneer er een nieuwe datum is! 

De boeken worden feestelijk gepresenteerd bij boekhandel De Kler, Winkelcentrum de Winkelhof, Winkelhof 87, 2353  TZ Leiderdorp.


Tijdens de presentatie zal kort gesproken worden door:

  • De burgemeester van Leiderdorp, mevrouw Laila Driessen burgemeester van Leiderdorp 
  • Mevrouw Nynke van Dijck medewerker van Artsen zonder Grenzen.
  • De auteur. - Theo van Remundt


Je bent van harte welkom!